Otvorený list pánu ministrovi zdravotníctva

09.06.2003 Celý región

Tento list si však pán minister neprečíta, lebo po prvé naše noviny nečíta a po druhé nezaujíma ho názor občana pacienta a ani zdravotníkov z praxe. Pán mini...
Tento list si však pán minister neprečíta, lebo po prvé naše noviny nečíta a po druhé nezaujíma ho názor občana pacienta a ani zdravotníkov z praxe. Pán minister hovorí o naštartovaní reforiem zdravotníctva. O čom bola doposiaľ tzv. transformácia a reforma, o čom to vlastne počúvam už 13 rokov? Pán minister, stojíte na štartovacej čiare so štartovacou pištoľou a mierite na priateľov.

Z Vašich vyjadrení je zrejmé, že tým nepriateľom je pacient, ktorý si vymýšľa choroby. Z nedostatku inej zábavy behá po „ doktoroch“ a keď sa unaví, tak sa lieči v nemocnici a papká perfektnú stravu, ktorú zajedá množstvom tabletiek.
Druhým nepriateľom sú lekári a zdravotnícky pracovníci, ktorí pacientov v týchto aktivitách podporujú. Keďže rovno „ strieľať“ do ľudí nie je veľmi hu-mánne a vymyslieť systémové riešenie je veľmi ťažké, tak chorý človek plať! Ležať v nemocnici? Veď lôžko a strava predsa nie sú súčasťou liečebného režimu. Zaplatíš 50 korún a môžeš si ľahnúť, ba dokonca dostaneš jedlo. V opačnom prípade si môžeš posedieť na stoličke a absolvovať odtučňovaciu kúru.

Vážený pán minister Zajac. Nebolo ani treba veľmi vymýšľať a hľadať riešenia, stačilo sa len poobzerať po okolitých aj vzdialenejších krajinách a zistiť ako to oni riešia. Zistili by ste, že ľudia si platia poistné, tak ako naši občania a priplácajú len za nadštandard, ba dokonca sú krajiny, kde aj tí ľudia, ktorí si neplatia poistné musia dostať v prípade potreby bezplatne základné zdravotné vyšetrenie.

Vážený pán minister, hovoríte, že zdravie je tovar ako každý iný. Iste máte právo na svoj názor, ale ten sa nezhoduje s názorom väčšiny ľudí. Tí, dovolím si tvrdiť ho považujú za nenormálny. Nie každý musí mať banán, aj topánky sa môžu nosiť dlhšie ako jednu sezónu, ale keď človek ochorie, je to jeho tragédia.

Pýtam sa Vás, pán minister, kto Vám dal právo trestať ľudí, ktorí celý život pracovali, odovzdávali dane, vytvárali hodnoty, aby v čase, keď sú chorí a starí museli platiť za to, čo sa v tejto republike odohralo za posledné roky?

Za tie roky sa privatizovali a drancovali miliardové majetky, tvorila sa vrstva milionárov. Kvázi podnikateľov, ktorí neplatili dane. V čase, keď štát neplatí za svojich poistencov, chcete tieto peniaze vyťa-hovať z už aj tak prázdnych peňaženiek.

Čo všetko ešte bude musieť zniesť občan, pa-cient, lekár či zdravotná sestra, aby ste Vy, ale aj iní ministri uspokojili svoje ambície?

Každá ľudská činnosť by mala mať zmysel. Zmysluplnosťou Vašej činnosti by malo byť vytváranie čo najpriaznivejších podmienok pre zdravie občanov. Rovnako pacientov, ako zdravotníkov. Žiaľ, nie je tomu tak. Preto by bolo vhodné ospravedlniť sa, a ... ..
(Inge Erstavi-Nováková - autorka je lekárkou a poslankyňou MsZ v Prešove).
 

Vyberte región